Blog

Tips voor uw tuin in het najaar

Het is verstandig bij de vaste planten de uitgebloeide delen aan de plant te laten zitten, dit geeft een mooi effect als het gevroren heeft en deze stengels beschermen de wortels tegen vorstschade. De grassen zijn nu nog prachtig, ook deze de hele winter laten staan en pas in het voorjaar terug knippen. Laat het blad in de borders gerust liggen, dit allemaal om de ondergrondse delen van de plant te beschermen.  De vogels vinden het heerlijk om in dit bladerdek te scharrelen.  Haal wel het blad van uw gazon, anders verstikt het gras.

 

Het najaar is de beste periode om te planten, vooral de grotere struiken en bomen, deze krijgen in de herfst vaak voldoende water, de nachten zijn al veel vochtiger en het regent regelmatig.  In deze periode kunnen de wortels nog mooi een tijdje doorgroeien, zodat ze in het voorjaar al mooi aangeslagen zijn.

 

Eind oktober zijn de beukenboompjes weer beschikbaar, zodat u een mooie haag kan maken, deze zijn te verkrijgen in diverse maten.  De fagus is een beuk welke zijn blad in de winter niet verliest, maar dor aan de plant blijft zitten. De fagus sylvatica heeft groene bladeren, de fagus sylvatica  atropurpurea heeft rode bladeren. De bladverliezende beuk is de carpinus.

Bedenk alvast waar u volgend voorjaar wat meer kleur wilt hebben en plant in deze periode uw bloembollen, waarvan u vaak al snel na de winter van kan genieten.

 

Oktober

Beplanting in oktober

Oktober is een idealen perioden om planten te verplaatsen en/of uw border te herinrichten. Oktober is een prima maand hiervoor. Doordat het blad nog niet is afgestorven kun je goed zien waar alle planten staan en welke ruimte deze innemen.

Ben je nog opzoek naar meer kleur in de herfst zet dan bijvoorbeeld asters in de tuin. Je kunt ze in volle bloei in de border planten en anemonen staan ook vaak in deze periode nog mooi in bloei.

Oktober is dé  maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers.

Hier wat mogelijk bloembollen soorten; sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor de maanden april en mei.

Leuke tip; Verzamel rijpe zaden en bessen van uitgebloeide planten voor dat vogels ermee vandoor gaan. Veel van deze zaaddozen zijn ook leuk om te bewaren voor het schikken van een mooie bloemenbos.

Vergeet vooral niet om de planten water te blijven geven bij droog weer.

Snoeien in oktober

Stamrozen met zware kroon kunnen deze maand tot de helft ingekort worden. Hiermee voorkom je het breken van takken tijdens aankomende najaarsstormen. Ook uitgebloeide bloemen mogen worden weggeknipt, met zacht weer zal de rozen bloeien nog wel even door bloeien.

Notenbomen kunt u het beste in de nazomer snoeien, hierdoor genezen de snoeiwonden sneller en voorkom je bloedende takken.

Uitstekende takken van de beukenhaag kunnen ook gerust weggehaald worden.